Terugkoppeling aan ouders

23 oktober, 2017

Nadat je een kind hebt gesproken over problemen thuis, is het vaak zo dat je die, al dan niet samen met het kind, ook weer met de ouders bespreekt. Vaak vinden kinderen dit spannend of willen ze het zelfs helemaal niet.

Om de situatie te verbeteren is het vaak nu eenmaal wel nodig om de ouders erbij te betrekken. Kinderen begrijpen dit meestal wel, wanneer je het ze uitlegt. Toch blijft het spannend: hoe zullen de ouders reageren? Het kan helpen als je de tijd neemt om dit met het kind voor te bereiden:

  • Neem de spanning serieus. Waar is het kind precies bang voor? Hoe reëel is deze angst? Vraag door om erachter te komen waar je rekening mee moet houden als je de ouders inlicht.
  • Leg jouw motieven uit. Waarom wil je dit met de ouders bespreken? Wat wil je ermee bereiken? Wat zou er gebeuren als je dit níet met de ouders zou bespreken?
  • Geef het kind zoveel mogelijk invloed. Welke dingen moeten de ouders in elk geval weten? Wat wil het kind absoluut niet met de ouders delen? Welke dingen zijn wel en niet nodig om te bespreken? Op welke manier kun je de boodschap het beste overbrengen? Wees hierbij helder over waar het kind wel en geen keuze in heeft.
  • Maak concrete afspraken. Wie gaat met de ouders in gesprek en wanneer? Als je samen met het kind met de ouders gaat praten: wat wordt de rolverdeling? Wat is een goeie beginzin?
  • Denk ook aan nazorg. Bespreek na hoe het was om dit gesprek met de ouders te voeren. Waar is het kind tevreden over? Welke dingen verdienen nog aandacht? In hoeverre kan het kind hiermee verder? En ook: bij wie kan het kind terecht wanneer er na het gesprek alsnog ruzie komt?

In sommige situaties is het géén goed idee om ‘zomaar’ met de ouders in gesprek te gaan, omdat dan het gevaar voor het kind alleen maar toeneemt. In zo’n geval volg je een andere route. In de meeste gevallen is zo’n gesprek gelukkig heel goed mogelijk. Heb jij meer tips om een kind te helpen voorbereiden op een gesprek met zijn ouders? Fijn als je ze deelt!

Gerelateerde Tips

En als de ouders geen toestemming geven? Daar zit je dan met je goeie voornemens. Je wilt het kind betrekken bij wat er gebeurt en bent benieuwd naar hoe híj zijn situatie beleeft. Je wilt he...
Zorgvuldig in gesprek over eergerelateerd geweld Schaamte, schuld en loyaliteit maken praten over kindermishandeling lastig. Bij eergerelateerd geweld spelen die schaamte, schuld en loyaliteit een ho...
Durf jij terug te kijken? Nadat een hulptraject aan een gezin is afgesloten, gaat het in de ogen van de kinderen helaas niet altijd beter. Of misschien wel voor korte duur, maa...
Delen:

Een reactie plaatsen