Als emoties heftig zijn

28 maart, 2016

Schuldgevoelens, angst, verdriet, woede, schaamte, wanhoop, frustratie, eenzaamheid – allemaal emoties die kunnen opkomen tijdens een gesprek met een kind over zijn onveilige thuissituatie. Als je zulke grote emoties ziet bij een kind, kan dat ook voor jou heftig en confronterend zijn. Ook kun je er als professional onzeker van worden: hoe ga je het beste om met de gevoelens van het kind? Hoe zorg je ervoor dat je het kind niet nog meer belast? Ben jij wel de juiste persoon om deze emoties op te vangen?

Ik geloof dat je geen psycholoog hoeft te zijn om met een kind te kunnen praten over hoe het met hem gaat. Bovendien: in verreweg de meeste gevallen is er helemaal geen psycholoog betrokken bij het kind, dus komt het aan op andere betrokken professionals waar het kind zijn verhaal bij kwijt kan. En als je over moeilijke dingen praat, kunnen er nu eenmaal heftige emoties boven komen. Deze tips helpen je om ze op te vangen:

  • Accepteer de emoties zoals ze zich aandienen. Je hoeft ze niet weg te nemen, noch groter of kleiner te maken.
  • Luister naar wat het kind je wil vertellen. Meestal zijn er niet veel (andere) mensen in het leven van het kind die daar de tijd voor kunnen of durven nemen.
  • Geef woorden aan de emoties die het kind nog niet zelf kan benoemen. Op die manier laat je merken dat alle emoties er mogen zijn en leert het kind betekenis geven aan wat hij voelt.
  • Toon empathie. Let op: indien er (naar verwachting) nog een politieonderzoek volgt, hou het dan vooral bij het nonverbaal uiten van je betrokkenheid. In dit blog leg ik daar meer over uit.
  • Als er genoeg over is gesproken, breng het kind dan weer terug naar het hier-en-nu, bijvoorbeeld door te vragen wat hij zometeen gaat doen of dit samen te bedenken.

Emoties komen en gaan. Hou in de gaten hoe vaak en hoe hevig het kind zijn emoties ervaart. Wanneer je vermoedt dat er sprake is van trauma, organiseer dan zo snel mogelijk de juiste hulp.

Hoe ga jij om met heftige emoties in een gesprek? Deel je ervaringen hieronder!

Gerelateerde Tips

Kinderen van ouders met een licht verstandelijke b... Veel gezinnen waarvan één of beide ouders een licht verstandelijke beperking hebben, hebben te maken met problemen op meerdere levensgebieden (ook wel...
Praten met kinderen met autisme Kinderen met een stoornis in het autismespectrum (ASS, in de volksmond: autisme) kun je niet over één kam scheren. De ernst van de ASS en de beperking...
Het blijven kinderen Kinderen in onveilige thuissituaties voelen zich vaak te weinig gezien, gehoord en geholpen. Je kunt een groot verschil maken voor een kind als je de ...
Delen:

Een reactie plaatsen