Hoe steun je het kind zonder de ouders af te vallen?

16 maart, 2015

Als je praat met een kind dat thuis te maken heeft (gehad) met geweld of verwaarlozing, moet je er rekening mee houden dat óók (of misschien wel: júist) deze kinderen in verreweg de meeste gevallen grote loyaliteit voelen naar hun ouders. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom het voor kinderen zo ontzettend moeilijk is om te praten over wat er thuis gebeurt. Ze willen hun ouders niet ‘verraden’ en willen niet dat anderen negatief denken over hun ouders.

Kinderen zijn zelf vaak de eersten om erbij te vertellen dat papa of mama óók vaak lief is of veel problemen heeft waardoor het best begrijpelijk is dat het niet altijd goed gaat thuis. Maar hoe ga je om met deze loyaliteit als het kind je toch echt ernstige dingen vertelt? Vijf tips:

  • Verplaats je in het kind. Hoe zou het zijn om hierover met jou te praten? (deze vraag kun je overigens ook aan het kind stellen)
  • Luister zonder oordeel. Toon belangstelling en geef het kind de gelegenheid om zijn verhaal te doen, zonder dat jij daar meteen iets van vindt.
  • Accepteer de beleving van het kind. Zowel bij positieve als bij negatieve gevoelens die het heeft ten opzichte van zijn ouders is het belangrijk dat het kind merkt dat deze emoties er mogen zijn en naast elkaar kunnen bestaan. Dit kun je ook benoemen naar het kind.
  • Spreek de norm uit over de situatie, maar zeg geen negatieve dingen over de ouders zelf. Als er dingen gebeuren die we als maatschappij afkeuren of waarvan je weet dat ze niet goed zijn voor het kind, kun je dat uitleggen, zonder de ouder (als persoon) af te vallen. Bijvoorbeeld: ouders mogen hun kinderen niet slaan. Of: Voor kinderen van jouw leeftijd is het belangrijk dat ze ook dingen zelf mogen beslissen, zodat je zelfstandiger leert worden.
  • Benadruk dat je het kind én zijn ouders wilt helpen om de situatie te verbeteren. Nadat je de norm hebt uitgesproken, kun je een mooi bruggetje maken naar wat je nu gaat doen en waarom: En daarom ga ik jou en jouw ouders helpen om te kijken hoe het ook anders kan/ hoe het weer wat vaker gezellig kan worden bij jullie thuis.

Op welke manier houd jij rekening met de loyaliteit van een kind voor zijn ouders? Geef hieronder je reactie.

Delen:

Plaats een reactie