Praten over vechtscheiding

14 maart, 2016

Als er thuis vanalles speelt, is het vaak heel lastig voor een kind om daarover te praten. Schaamte, loyaliteit en angst voor wat er gaat gebeuren kunnen daarbij meespelen.

In een vechtscheidingssituatie zit een kind vaak nog eens extra klem: als het kind iets vertelt over de ene ouder, kan dat gevolgen hebben voor de andere ouder, voor zichzelf of voor de omgangsregeling. Hoe ouder een kind is, hoe meer het zich daarvan bewust is.

Soms zet de ene ouder het kind op tegen de andere ouder of spant het kind voor zijn of haar karretje. Om te voorkomen dat je een kind verder klem zet dan het al zit, is het van belang om het kind werkelijk centraal te stellen. Een aantal tips die je daarbij kunnen helpen:

  • Wees je bewust van je rol en taak. Wat is het doel van dit gesprek? Als er een rechtszaak en/of politieonderzoek loopt: overleg dan wie er op welk moment met het kind in gesprek gaat, zodat je een eventueel onderzoek of rechtsgang niet in de weg zit.
  • Concentreer je op hoe het met het kind gaat in deze situatie. Wat is er allemaal veranderd voor het kind? Hoe is het voor het kind dat de ouders zoveel ruziemaken? Wat doet het kind als de ouders ruziemaken? Hoe is het voor het kind om papa en/of mama nu veel minder te zien? Waar ligt het kind wakker van?
  • Spreek geen oordeel uit over de ouders. Benoem dat alle mensen verschillend zijn. Vraag bijvoorbeeld hoe het voor het kind is in het ene huis en in het andere huis, zonder nadrukkelijk te vergelijken. Of vraag wat beide ouders kunnen doen om de situatie voor het kind (iets) beter te maken.
  • Vertel het kind dat het niet zijn schuld is dat zijn ouders ruziemaken en dat het kind die ruzies ook niet hoeft op te lossen. Ook hoeft het kind niet voor zijn ouder(s) te zorgen. Daar zijn andere volwassenen voor.
  • Wees transparant over wat je gaat doen met wat het kind je vertelt. Geheimhouding beloven kan meestal niet. Wel kun je met het kind overleggen wat er op welke manier met de ouders of de kinderrechter wordt besproken. Kom te allen tijde je beloftes na!

NB: De term vechtscheiding is niet altijd een gelukkige term. De termen conflictscheiding en complexe scheiding worden steeds vaker gebruikt. Toch kies ik hier voor de term vechtscheiding, omdat dat mijns inziens het meest recht doet aan hoe het kind zo’n situatie beleeft. Bovendien blijkt uit (Amerikaans) onderzoek dat bij maar liefst 50% van de vechtscheidingen er al tijdens het huwelijk sprake was van huiselijk geweld. Die situaties gaan vaak veel verder dan een (hoogoplopend) conflict over geld, spullen en de kinderen.

Wat zijn jouw tips voor praten met kinderen die klem zitten in de vechtscheiding van hun ouders? Ik ben benieuwd naar je reactie!

Delen:

Plaats een reactie