Media

Met enige regelmaat deel ik gevraagd en ongevraagd mijn mening wanneer het gaat over kinderen in onveilige thuissituaties. Op deze pagina vind je een overzicht van interviews, artikelen en opiniestukken.

Ook met jonge kinderen kun je praten over kindermishandeling

Artikel voor Magazine V&VN Kinderverpleegkunde. Op verzoek van de makers van het Magazine V&VN Kinderverpleegkunde schreef ik een bijdrage over praten met jonge kinderen over onveiligheid thuis (december 2022). Lees het artikel hier.

vakblad-vroeg

Praten met peuters en kleuters over onveiligheid thuis

Interview voor Vakblad VROEG. Op 21 september 2022 spreek ik op het VROEG-congres 'Kindermishandeling bij baby's, peuters en kleuters' over praten met peuters en kleuters over onveiligheid thuis. Juist zij zijn zo afhankelijk van ons als volwassenen voor troost, steun en begrijpen wat er allemaal gebeurt. In aanloop naar het congres werd ik geïnterviewd en mocht ik al een klein tipje van de sluier oplichten van mijn tips.

podcast 2

Juist met basisschoolkinderen moet je praten over moeilijke dingen

Podcast van Professional vanuit je hart - afl. #134. Omdat we aan het eind van deel 1 nog lang niet waren uitgepraat en we het Praatboek nog helemaal niet besproken hadden, nodigde Mascha Struijk me uit voor een tweede gesprek in haar podcast. Deze keer over het Praatboek, inclusief tips voor de praktijk. (deel 2 – augustus 2022)

podcast 1

We moeten vaker mét kinderen praten

Podcast van Professional vanuit je hart - afl. #133. Voor haar podcast interviewde Mascha Struijk me over mijn missie, visie en het Praktijkboek praten met kinderen over kindermishandeling! Het werd een fijn en mooi gesprek, waarin ieder die me kent mijn visie zal herkennen! (deel 1 - augustus 2022)

Logo Zorg + Welzijn

6 valkuilen voor praten met kinderen

Interview voor Zorg+Welzijn. Naar aanleiding van mijn bijdrage aan het congres ‘Trauma bij kinderen’ werd ik geïnterviewd voor het online platform Zorg+Welzijn, over valkuilen bij praten met kinderen over kindermishandeling (maart 2022). Lees het artikel hier.

Cover VROEG nr. 4-2021

Praat óók met jonge kinderen!

Artikel vakblad Vroeg. Op verzoek schreef ik een artikel in Vakblad Vroeg over het praten mét (zeer) jonge kinderen, in plaats van alleen over hun hoofden heen, als je weet of vermoedt dat er sprake is van onveiligheid thuis. Natuurlijk met enkele tips voor hoe je dat aanpakt (december 2021).

Afbeelding Minister van Kinderen

Een Minister van Kinderen!

Petitie voor een Minister van Kinderen Omdat kinderen en kinderrechten ook in de politiek meer centraal zouden mogen staan, zeker waar het gaat om thema’s als armoede, kindermishandeling, jeugdhulp en wachtlijsten voor jeugdggz, werkte ik mee aan een petitie voor een Minister van Kinderen! Teken jij ook?

Op basis van de oorspronkelijke petitietekst schreef ik een petitie voor kinderen (die moest uiteraard ook begrijpelijk zijn voor volwassenen ?). De volledige tekst van de kinderpetitie vind je hier (april 2021).

201223-praatboek-powerpoint

Praatboek voor kinderen

Praatboek voor kinderen die te maken krijgen met veiligheidsafspraken. In samenwerking met het ministerie van VWS ontwikkelden vertrouwensarts Patries Worm en ik vol enthousiasme een Praatboek (klik hier voor een preview!), speciaal voor basisschoolkinderen die te maken krijgen met een jeugdbeschermingstraject. Het boek is bedoeld om samen met professional(s) in te vullen, zodat het kind meer inbreng en grip ervaart op wat er gebeurt en waarom. Inmiddels is het Praatboek getest bij een aantal instellingen voor Veilig Thuis, wijkteam, Raad voor de Kinderbescherming en jeugdbescherming (februari 2021). Klik hier voor meer info & bestellen!

LHV logo

Hulp bieden bij onveilige thuissituatie tijdens coronacrisis

Praktische handreiking voor huisartsen. De Landelijke Huisartsenvereniging publiceerde, naast andere tips, mijn tips voor het bieden van hulp & steun tijdens de coronacrisis die ik op verzoek schreef voor huisartsen en POH-GGZ (maart 2020).

Project Hebe

De ervaringen & behoeften van kinderen in een traject in de jeugdbescherming

Praktische handreiking bij onderzoeksrapport. In Project Hebe van de Rijksuniversiteit Groningen werd onderzocht hoe kinderen het jeugdbeschermingstraject ervaren. Op verzoek van de onderzoekers schreef ik een praktische handreiking voor professionals, op basis van de feedback die kinderen gaven in het onderzoek. De uitkomsten & handreiking zijn samen te lezen in dit (goed leesbare!) rapport. Bekijk ook de samenvatting van de resultaten in deze video (oktober 2019).

JSW

Kindermishandeling signaleren

Artikel in JSW.  Voor JSW, vakblad voor basisonderwijs en speciaal onderwijs, mochten we een bewerking maken van het eerder gepubliceerde artikel voor HJK. Het artikel ‘Kindermishandeling signaleren’ beschrijft tips voor hoe je tijdens het doorlopen van de meldcode in gesprek gaat met kinderen en ouders (oktober 2019).

Augeo geheimen

Als een kind om geheimhouding vraagt

Artikel met tips. Voor de nieuwe Augeo Magazine met als thema 'geheimen', mocht ik een artikel schrijven met tips voor hoe je ermee omgaat als een kind geheimhouding van je vraagt (oktober 2019).

Het jonge kind

Handelen bij vermoedens: Meldcode kindermishandeling

Artikel voor HJK: Vakblad voor ontwikkeling, opvoeding en onderwijs aan jonge kinderen. Samen met een vertrouwensarts van Veilig Thuis schreef ik dit artikel voor HJK over wat te doen bij vermoedens van kindermishandeling (juni 2019).

Zorg+Welzijn

Hoe praat je met een slachtoffer van kindermishandeling?

Interview voor Zorg+Welzijn. Naar aanleiding van het verschijnen van mijn boek werd ik geïnterviewd voor het online platform Zorg+Welzijn, over do's, don'ts en misverstanden over praten met kinderen over kindermishandeling (april 2019).

Praktijkboek Praten met Kinderen

Praktijkboek praten met kinderen over kindermishandeling

Praktijkboek praten met kinderen over kindermishandeling. Ik schreef een methodisch boek voor jeugdzorg- en andere professionals. Verschenen: 12 maart 2019 bij Bohn Stafleu van Loghum.

KNMG

“Het is belangrijker dat je me ziet dan dat je me komt redden”

Interview voor artsenfederatie KNMG. In aanloop naar het congres ‘Minderjarigen als patiënt’ (21 november 2018), werd ik geïnterviewd over de vraag hoe artsen in gesprek kunnen gaan met kinderen als er sprake is of lijkt van een onveilige thuissituatie. Het interview is te lezen op de site van de KNMG.

Augeo Magazine oktober 2018

Praten met kinderen in 9 vragen & antwoorden

Vraag-antwoord artikel. Voor Augeo Magazine beantwoordde ik 9 veelgestelde vragen over praten met kinderen over kindermishandeling (oktober 2018).

123AAlogo

Om kindermishandeling te stoppen, moeten we eerst leren luisteren

Interview Sociale Vraagstukken. Ik werd geïnterviewd voor Sociale Vraagstukken. Natuurlijk zei ik dingen over praten met kinderen over kindermishandeling, omdat ik geloof dat we kinderen pas écht goed (kunnen) helpen als we ze structureel ruimte geven voor hun verhaal en inbreng.

52 stemmen voor het kind

52 stemmen voor het kind. In het kader van de naderende Week tegen Kindermishandeling (20 - 27 nov 2017) werd ik door '52 stemmen voor het kind' gevraagd mijn boodschap te delen in een filmpje. Ziehier!

logo-nji-crop

Waarom zijn kinderen geen verkiezingsthema?

Blog op Kennisnet Jeugd. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 is de aanpak van kindermishandeling geen thema. Dat vind ik onterecht! Daarom schreef ik er dit stukje over, te lezen op Kennisnet Jeugd, van het Nederlands Jeugdinstituut.

reporter2021-2016-12-12

Het kind centraal?

Column voor Brandpunt+ (2). Voor journalistiek onderzoeksplatform Brandpunt+ (voorheen Reporter 2021) ben ik gevraagd om als ‘opiniemaker’ een bijdrage te leveren aan hun dossier ‘Kind in de verkiezingen’. In deze column geef ik mijn visie op wat er moet gebeuren om het kind werkelijk centraal te stellen bij de aanpak van kindermishandeling. Mét filmpje (1 minuut), waarin ik 5 tips geef voor praten met deze kinderen.

Filmpje met 5 tips voor praten over kindermishandeling

Filmpje voor Brandpunt+. Het filmpje bij deze column, met mijn 5 tips voor praten met kinderen over kindermishandeling, opgenomen in de oude voormalige gevangenis waar de Academie voor Praten met Kinderen kantoor houdt! Klik op de afbeelding om de video/ het filmpje te bekijken.

reporter2021-2016-12-06

Decentralisatie + fusie + bezuiniging = ramp

Column voor Brandpunt+ (1). Voor journalistiek onderzoeksplatform Brandpunt+ (voorheen: Reporter2021) ben ik gevraagd om als ‘opiniemaker’ een bijdrage te leveren aan hun dossier ‘Kind in de verkiezingen’. In deze column reageer ik op de uitzending van De Monitor van 4 december 2016 over een enquête onder basisscholen over hun ervaringen met Veilig Thuis, omdat ik het nodig vond om e.e.a. in een breder perspectief te plaatsen.

Maand van de Meldcode – stap 3: het gesprek met de cliënt

Interview. Kirsten Regtop interviewde me voor haar blog, in het kader van haar ‘Maand van de Meldcode’. Klik hier als je het interview wilt lezen. (Oktober 2016).

Vroeg

Mishandelde kinderen hebben zélf een verhaal

Interview Vakblad Vroeg. Vakblad Vroeg organiseerde samen met het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) een studiedag waar ik sprak, over dilemma’s bij vroegsignalering van kindermishandeling. Daaraan voorafgaand namen ze alvast een kort interview met me af.(September 2016).

Hoe blijf je uit de reddersrol?

Artikel in Counselling Magazine. Op verzoek schreef ik dit artikel ‘Hoe blijf je uit de Reddersrol?’ voor een editie van Counselling Magazine over slachtofferschap. (Augustus 2016).

Interview JeugdenCo

Interview JeugdenCo (zomernummer 2015). Vakblad JeugdenCo wordt gemaakt voor professionals in  de jeugdsector.(Juni 2015).