Van twijfels naar vertrouwen in gesprekken met kinderen over kindermishandeling

10 januari, 2015

Ken je dat?

Zo’n kind dat dichtklapt of juist agressief reageert als je te dichtbij lijkt te komen? Een kind dat er bleek en onverzorgd uitziet? Elke keer weer die strijd bij het naar huis gaan? Een kind dat niet over zijn emoties wil praten omdat het de ouders niet tot last wil zijn? Of een kind dat geïnstrueerd lijkt door zijn ouders als het met jou in gesprek gaat?

Twijfels

Je maakt je zorgen om een kind en meteen komen er allerlei twijfels bij je op: zou hier (nog steeds) sprake kunnen zijn van kindermishandeling? Wat als ik het niet goed zie? Wat gebeurt er als ik erover in gesprek ga met het kind? Moet ik niet wachten totdat het kind er zelf mee komt? Wat als ik de situatie alleen maar erger maak? Komen de ouders dan straks verhaal halen bij mij? Deze en andere twijfels kunnen je enorm belemmeren. Er gebeurt van alles met je, zowel voorafgaand als tijdens zo’n gesprek met een kind. En ook na een gesprek over kindermishandeling kan het gebeuren dat je geconfronteerd wordt met je eigen gevoelens, normen en waarden. Bijvoorbeeld omdat je het onrechtvaardig vindt wat er gebeurt. Of omdat je ineens heel anders tegen de ouders aankijkt.

Sinds de training ben ik me bewuster van signalen van kindermishandeling. Ik ga meer gesprekken met kinderen aan, ook over andere onderwerpen. Niet lang na de training heb ik een gesprek met een kind gevoerd over signalen die hij gaf. Daardoor weten we nu welke dingen we met ons allen in de gaten moeten houden.
- Amy Hollander, pedagogisch medewerker bij dagbehandeling “De kleine Plantage”, onderdeel van Stek Jeugdhulp

 

Het kan ook anders!

Ik weet dat je je dilemma’s ten positieve kunt inzetten, zodat het je wél lukt om het gesprek aan te gaan en het juiste te doen tijdens zo’n gesprek. Ik geloof namelijk dat jouw twijfels en emoties een belangrijke functie hebben: ze dwingen je tot zorgvuldigheid. En dat is van groot belang als er (een vermoeden van) kindermishandeling speelt.

Training helpt!

Deelnemers aan mijn trainingen vertellen me keer op keer dat ze na de training niet alleen meer vaardigheden, maar ook meer zelfvertrouwen ervaren in gesprekken met kinderen. Tijdens deze eendaagse basistraining leer je:

  • de rol van je eigen emoties, normen en waarden in een gesprek, zodat je deze bewust kunt parkeren of juist kunt inzetten tijdens een gesprek
  • houdingsaspecten voor het gesprek, zodat je een veilige sfeer kunt creëren en tegelijkertijd je professionele verantwoordelijkheid bespreekbaar kunt maken
  • gesprekstechnieken voor gesprekken over kindermishandeling, zodat je het kind optimaal de gelegenheid geeft om zijn verhaal te doen

Ik werk op een behandelgroep met kinderen met hechtingsproblematiek, een problematiek veelal ontstaan doordat kinderen te maken hebben (gehad) met verwaarlozing, mishandeling of misbruik. Het gebeurt vaak dat kinderen vertellen over hun thuissituatie. Het is niet gemakkelijk om daarover op een goede manier met ze in gesprek te gaan. Daarom heb ik met mijn leidinggevende besproken dat ik graag een training zou willen die hier specifiek over gaat. Vóór de training vond ik het lastig om het gesprek met een kind hierover vast te houden en om het gesprek te verdiepen. Ik heb nu geleerd hoe ik dat kan doen. Ik weet hoe ik veiligheid kan bieden tijdens zo’n gesprek en ben me bewust van de vragen die ik stel, vooral open en zonder suggestie. Vooral het oefenen met de acteur heeft mij daarin veel geleerd. Marike vertelt alles met een hoop passie en kennis. Een topcombinatie! De training sloot onwijs goed aan op mijn dagelijkse praktijk. Ik kon hiermee gelijk aan de slag op de groep. Ik voel me nu een stuk zekerder als kinderen hun verhaal vertellen!

 

Praktische info:

Deze training wordt incompany gegeven. De training kan met en zonder acteur gegeven worden. Er is gelegenheid voor het oefenen met eigen casuïstiek.

Deze training is geaccrediteerd bij SKJ (kamer: jeugd- en gezinsprofessionals) met 9,5 punten.

Heb je interesse in deze of een soortgelijke training voor jouw team? Neem dan contact op voor meer info en een eventuele offerte.

Delen: