De Academie in de media
Met enige regelmaat deel ik gevraagd en ongevraagd mijn mening wanneer het gaat over kinderen in onveilige thuissituaties. Op deze pagina vind je een overzicht van interviews, artikelen en opiniestukken.
Hierdoor blijft mishandeling lang achter de voordeur
Naar aanleiding van actuele ontwikkelingen wijdde het Reformatorisch Dagblad een artikel aan de vraag hoe het komt dat kindermishandeling vaak verborgen blijft. Daarvoor spraken ze met een ervaren medewerker van Veilig Thuis en met mij, o.a. over wat er belangrijk is in gesprekken met kinderen en ouders. Lees het artikel hier.
Veerkracht. Een werkboek voor kinderen die gevlucht zijn
Naar aanleiding van het Praatboek kwam de vraag om mee te werken aan een werkboek dat zich specifiek richt op vluchtelingenkinderen. Naar aanleiding van KIS-onderzoek zijn we daarmee aan de slag gegaan. Dit werkboek helpt kinderen om te vertellen over wat ze hebben meegemaakt. Ook geeft het veel informatie over stress, nare ervaringen, trauma, veerkracht en gezond herstel. Kinderen en ouders worden nadrukkelijk ontschuldigd en krijgen bewezen werkzame tips voor het reduceren van stress. Ook gaat het werkboek in op de Nederlandse cultuur en gewoontes versus die uit het land van herkomst. Bekijk hier de inhoudsopgave en enkele pagina’s. Het werkboek Veerkracht is hier te bestellen.
Vraag en antwoord – praten met kinderen
In hun editie over communicatie plaatste Augeo Magazine opnieuw dit artikel over hoe je zorgvuldig in gesprek gaat met een kind over onveiligheid thuis. In hetzelfde magazine vind je de podcastafleveringen die Mascha Struijk met me opnam, als tip onder het interview dat Augeo Magazine met haar had.
Onveiligheid thuis: “kinderen verdienen een stem”
In aanloop naar het Congres Psychotrauma bij kinderen en jongvolwassenen werd ik geïnterviewd. Het artikel staat te lezen op Blik op Hulp.
Ook met jonge kinderen kun je praten over kindermishandeling
Op verzoek van de makers van het Magazine V&VN Kinderverpleegkunde schreef ik een bijdrage over praten met jonge kinderen over onveiligheid thuis (december 2022). Lees het artikel hier.
Praten met peuters en kleuters over onveiligheid thuis
Op 21 september 2022 spreek ik op het VROEG-congres ‘Kindermishandeling bij baby’s, peuters en kleuters’ over praten met peuters en kleuters over onveiligheid thuis. Juist zij zijn zo afhankelijk van ons als volwassenen voor troost, steun en begrijpen wat er allemaal gebeurt. In aanloop naar het congres werd ik geïnterviewd en mocht ik al een klein tipje van de sluier oplichten van mijn tips.
Juist met basisschoolkinderen moet je praten over moeilijke dingen
Omdat we aan het eind van deel 1 nog lang niet waren uitgepraat en we het Praatboek nog helemaal niet besproken hadden, nodigde Mascha Struijk me uit voor een tweede gesprek in haar podcast. Deze keer over het Praatboek, inclusief tips voor de praktijk. (deel 2, 29 augustus 2022)
We moeten vaker mét kinderen praten
Voor haar podcast interviewde Mascha Struijk me over mijn missie, visie en het Praktijkboek praten met kinderen over kindermishandeling! Het werd een fijn en mooi gesprek, waarin ieder die me kent mijn visie zal herkennen! (deel 1, 22 augustus 2022)
6 valkuilen voor praten met kinderen
Naar aanleiding van mijn bijdrage aan het congres ‘Trauma bij kinderen’ werd ik geïnterviewd voor het online platform Zorg+Welzijn, over valkuilen bij praten met kinderen over kindermishandeling (maart 2022). Lees het artikel hier.
Praat óók met jonge kinderen!
Op verzoek schreef ik een artikel in Vakblad Vroeg over het praten met (zeer) jonge kinderen, in plaats van alleen over hun hoofden heen, als je weet of vermoedt dat er sprake is van onveiligheid thuis. Natuurlijk met enkele tips voor hoe je dat aanpakt
Een Minister van Kinderen!
Omdat kinderen en kinderrechten ook in de politiek meer centraal zouden mogen staan, zeker waar het gaat om thema’s als armoede, kindermishandeling, jeugdhulp en wachtlijsten voor jeugdggz, werkte ik mee aan een petitie voor een Minister van Kinderen! Teken jij ook?
Op basis van de oorspronkelijke petitietekst schreef ik een petitie voor kinderen (die moest uiteraard ook begrijpelijk zijn voor volwassenen ;-)). De volledige tekst van de kinderpetitie vind je hier (april 2021).
Praatboek voor kinderen
In samenwerking met het ministerie van VWS ontwikkelden vertrouwensarts Patries Worm en ik vol enthousiasme een Praatboek (klik hier voor een preview!), speciaal voor basisschoolkinderen die te maken krijgen met een jeugdbeschermingstraject. Het boek is bedoeld om samen met professional(s) in te vullen, zodat het kind meer inbreng en grip ervaart op wat er gebeurt en waarom. Inmiddels is het Praatboek getest bij een aantal instellingen voor Veilig Thuis, wijkteam, Raad voor de Kinderbescherming en jeugdbescherming (februari 2021). Klik hier voor meer info & bestellen!
Hulp bieden bij onveilige thuissituatie tijdens coronacrisis
De Landelijke Huisartsenvereniging publiceerde, naast andere tips, mijn tips voor het bieden van hulp & steun tijdens de coronacrisis die ik op verzoek schreef voor huisartsen en POH-GGZ.
Kindermishandeling signaleren
Voor JSW, vakblad voor basisonderwijs en speciaal onderwijs, mochten we een bewerking maken van het eerder gepubliceerde artikel voor HJK. Het artikel Kindermishandeling signaleren beschrijft tips voor hoe je tijdens het doorlopen van de meldcode in gesprek gaat met kinderen en ouders.
De ervaringen & behoeften van kinderen in een traject in de jeugdbescherming
In Project Hebe van de Rijksuniversiteit Groningen werd onderzocht hoe kinderen het jeugdbeschermingstraject ervaren. Op verzoek van de onderzoekers schreef ik een praktische handreiking voor professionals, op basis van de feedback die kinderen gaven in het onderzoek. De uitkomsten & handreiking zijn samen te lezen in dit (goed leesbare!) rapport. Bekijk ook de samenvatting van de resultaten in deze video.
Als een kind om geheimhouding vraagt
Voor de nieuwe Augeo Magazine met als thema ‘geheimen’, mocht ik een artikel schrijven met tips voor hoe je ermee omgaat als een kind geheimhouding van je vraagt.
Handelen bij vermoedens: Meldcode kindermishandeling
Vakblad voor ontwikkeling, opvoeding en onderwijs aan jonge kinderen. Samen met een vertrouwensarts van Veilig Thuis schreef ik dit artikel voor HJK over wat te doen bij vermoedens van kindermishandeling
Hoe praat je met een slachtoffer van kindermishandeling?
Naar aanleiding van het verschijnen van mijn boek werd ik geïnterviewd voor het online platform Zorg+Welzijn, over do’s, don’ts en misverstanden over praten met kinderen over kindermishandeling.
Praktijkboek praten met kinderen over kindermishandeling
Ik schreef een methodisch boek voor jeugdzorg- en andere professionals. Verschenen: 12 maart 2019 bij Bohn Stafleu van Loghum.
‘Het is belangrijker dat je me ziet dan dat je me komt redden’
In aanloop naar het congres ‘Minderjarigen als patiënt’ (21 november 2018), werd ik geïnterviewd over de vraag hoe artsen in gesprek kunnen gaan met kinderen als er sprake is of lijkt van een onveilige thuissituatie. Het interview is te lezen op de site van de KNMG.
Praten met kinderen in 9 vragen & antwoorden
Voor Augeo Magazine beantwoordde ik 9 veelgestelde vragen over praten met kinderen over kindermishandeling.
Om kindermishandeling te stoppen, moeten we eerst leren luisteren
Ik werd geïnterviewd voor Sociale Vraagstukken. Natuurlijk zei ik dingen over praten met kinderen over kindermishandeling, omdat ik geloof dat we kinderen pas echt goed (kunnen) helpen als we ze structureel ruimte geven voor hun verhaal en inbreng.
Mishandelde kinderen hebben zélf een verhaal
Vakblad Vroeg organiseerde samen met het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) een studiedag waar ik sprak, over dilemma’s bij vroegsignalering van kindermishandeling. Daaraan voorafgaand namen ze alvast een kort interview met me af.
Waarom zijn kinderen geen verkiezingsthema?
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 is de aanpak van kindermishandeling geen thema. Dat vind ik onterecht! Daarom schreef ik er dit stukje over, dat werd gepubliceerd op Kennisnet Jeugd, van het Nederlands Jeugdinstituut.
Decentralisatie + fusie + bezuiniging = ramp
Voor journalistiek onderzoeksplatform Brandpunt+ (voorheen: Reporter2021) ben ik gevraagd om als opiniemaker een bijdrage te leveren aan hun dossier ‘Kind in de verkiezingen’. In deze column reageer ik op de uitzending van De Monitor van 4 december 2016 over een enquête onder basisscholen over hun ervaringen met Veilig Thuis, omdat ik het nodig vond om e.e.a. in een breder perspectief te plaatsen.
Het kind centraal?
Voor journalistiek onderzoeksplatform Brandpunt+ (voorheen Reporter 2021) ben ik gevraagd om als opiniemaker een bijdrage te leveren aan hun dossier ‘Kind in de verkiezingen’. In deze column geef ik mijn visie op wat er moet gebeuren om het kind werkelijk centraal te stellen bij de aanpak van kindermishandeling. Mét filmpje (1 minuut), waarin ik 5 tips geef voor praten met deze kinderen.
Filmpje met 5 tips voor praten over kindermishandeling
Klik hier om het filmpje te bekijken, behorende bij bovenstaande column, met mijn 5 tips voor praten met kinderen over kindermishandeling. Opgenomen in de oude voormalige gevangenis waar de Academie voor Praten met Kinderen kantoor houdt!
Hoe blijf je uit de reddersrol?
Op verzoek schreef ik dit artikel Hoe blijf je uit de Reddersrol? voor een editie van Counselling Magazine over slachtofferschap.
Interview JeugdenCo
Vlak na oprichting van de Academie voor Praten met Kinderen werd ik geïnterviewd voor JeugdenCo, een vakblad voor professionals in de jeugdsector.