Zorgvuldig in gesprek over kindermishandeling

10 januari, 2015

Een kind dat niets loslaat als je vraagt hoe het gaat. Of een kind dat juist onomwonden vertelt dat hij thuis vaak geslagen wordt of dat er niet genoeg te eten is. Een kind dat vraagt of je zijn verhaal geheim zult houden. Of een kind dat geïnstrueerd lijkt door zijn ouders als hij jouw vragen beantwoordt.

Praten met kinderen over onveiligheid thuis kan ingewikkeld zijn. Je wilt het kind niet nog verder klem zetten in zijn loyaliteitsconflict of hem onbedoeld verder beschadigen door al die narigheid te bespreken. Je wilt de ouders niet tegen je in het harnas jagen en je wilt geen valse verwachtingen wekken als het gaat om wat je voor het kind kunt doen.

In deze training leer je hoe je zorgvuldig in gesprek gaat met kinderen over (signalen van) kindermishandeling, waarbij je rekening houdt met de mechanismen waar veel van deze kinderen mee te maken hebben. Zodat deze kinderen eerder en vaker een luisterend oor, informatie, inbreng en steun ervaren in een voor hen moeilijke tijd.

‘Deze training heeft me sterker in mijn schoenen doen staan om het gesprek met kinderen aan te gaan als ik me zorgen maak.’

Voor wie:

Deze eendaagse training is bedoeld voor professionals die werken met kinderen en gezinnen die al dan niet te maken hebben met onveiligheid thuis. Zoals: medewerkers van een sociaal wijkteam, pleegzorg, jeugdhulp of aandachtsfunctionarissen uit bijvoorbeeld het onderwijs of de jeugdgezondheidszorg.

‘We hebben hele concrete en toepasbare handvaten meegekregen. De training was gebaseerd op de realiteit waarmee wij te dealen hebben in de praktijk.’

Programma:

Ochtend: Vertrouwen opbouwen als een kind hierin beschadigd is
Kinderen die onveilig opgroeien hebben vaak meer moeite om volwassenen te vertrouwen. Ook zijn ze vaak erg gevoelig voor afkeuring en afwijzing, waardoor het een uitdaging kan zijn om echt contact te maken en in gesprek te gaan over moeilijke dingen. Daarnaast moet je als professional soms in actie komen, ook als een kind dat niet wil. Dan kan het extra lastig zijn om het opgebouwde vertrouwen vast te houden.

Tijdens deze ochtend leer je:

  • Hoe jouw professionele taak en rugzak van invloed zijn op het gesprek
  • Wat je kunt doen om vertrouwen op te bouwen en te houden, zodat een kind zich veilig genoeg voelt om zijn verhaal te doen
  • Hoe je een kind zorgvuldig meeneemt in wat je gaat doen, ook als een kind geheimhouding van je vraagt.

Middag: Aansluiten bij jonge kinderen versus jongeren
Een jong kind dat steeds afhaakt en gaat spelen, een kind dat niet begrijpt wat er allemaal gebeurt en waarom, een jongere die al zoveel hulpverleners heeft gezien, dat hij alleen maar wantrouwen naar je lijkt te voelen. Hoe kom je toch in contact en hoe sluit je aan bij wat een kind begrijpt en aankan?

Tijdens deze middag leer je:

  • Je taalgebruik en gesprekstechnieken afstemmen op het begripsniveau, de beleving en ontwikkelingsleeftijd van het kind, zodat je ingewikkelde zaken ook kunt uitleggen aan jonge kinderen en jongeren vaker kunt stimuleren om hun verhaal te doen en mee te denken over oplossingsrichtingen.
  • We oefenen met lastige gesprekken, waarbij alle vaardigheden van deze dag aan bod komen, zodat je na deze training ook de ingewikkelde gesprekken met meer vertrouwen tegemoet ziet.

‘Van begin tot het eind was het boeiend en de interactie was erg prettig. Ook omdat we meteen aan de slag gingen met oefenen en ook de gelegenheid kregen om het met tips en feedback nog een keer te oefenen.’

Voorbereiding:

  • Voordat de training start, vult elke deelnemer een intakeformulier in waarin je je leervragen en een lastige praktijksituatie beschrijft. Dit helpt jou om je alvast te richten op wat je uit de training wilt halen en het helpt de trainer om de training af te stemmen op de leervragen en praktijksituaties van de groep.

SKJ

Deze training is geaccrediteerd bij SKJ (kamer: jeugd- en gezinsprofessionals) met 9,5 punten. Om je de SKJ-punten te kunnen toekennen is 100% aanwezigheid verplicht.

Deze training wordt incompany gegeven. Heb je interesse in deze of een soortgelijke training voor jouw team? Neem dan contact op voor meer info en een offerte.

‘Ik zou iedereen die met kinderen werkt deze training aanraden. Veel eyeopeners en praktische handvatten!’

 

Delen: