Durf jij terug te kijken?

4 december, 2017

Nadat een hulptraject aan een gezin is afgesloten, gaat het in de ogen van de kinderen helaas niet altijd beter. Of misschien wel voor korte duur, maar niet zelden vallen gezinnen later weer terug in problemen. Hoe ernstiger de situatie, hoe moeilijker het blijkt om deze blijvend te verbeteren.

Kinderen die te maken hebben met onveiligheid in hun thuissituatie worden lang niet altijd betrokken bij de hulpverlening die hun ouders krijgen. Dit terwijl die hulpverlening vaak is opgestart ten behoeve van hun veiligheid.

Uiteraard hoef je kinderen niet te belasten met problemen van volwassenen. Maar aangezien de interventies er meestal op gericht zijn om de veiligheid en het welzijn van álle gezinsleden te vergroten, is het de moeite waard (en wel zo fair) om de kinderen te betrekken bij het traject en dus óók bij het afsluiten van de hulp.

Bespreek daarbij in elk geval de volgende zaken:

  • Leg uit met welk doel je (ook) met het kind evalueert. Sta daarbij echt open voor zijn mening en verhaal. Schiet niet in de verdediging met mitsen en maren, maar doe het kind voor hoe je feedback op een volwassen manier ontvangt 😉
  • Blik terug op de hulpverlening. Hoe vond het kind de genomen acties? Welke doelen zijn behaald? Wat vindt het kind van de manier waarop het traject verliep? Op welke dingen kijkt het kind positief terug? Wat had anders gekund?
  • Evaluatie van de hulpverlener. Hoe vond het kind het contact met jou? Vraag actief om feedback van het kind. En reflecteer hardop op jezelf, zodat voor het kind duidelijk is dat je zijn feedback serieus neemt.
  • Bespreek de aanstaande afronding. Hoe gaat het nu in het gezin én met het kind? Wat moet er nog beter? Wat moet nog gebeuren voordat je het traject kunt afsluiten? Hoe vindt het kind het dat de(ze) hulp stopt? Welke gevoelens, vragen of zorgen heeft het kind daarover?
  • Bespreek het vervolg. Wat ga je doen met wat het kind heeft gezegd in dit gesprek? Komt er nog vervolg-hulp? Welke personen uit het eigen netwerk zijn beschikbaar voor steun en eventueel hulp? Bespreek ook wat het kind kan doen als het in de toekomst weer misgaat.

Ben jij gewend om terug te kijken met kinderen, na hulpverlening aan hen of aan het gezin? Ik lees graag wat dat oplevert, zowel voor jou als voor het kind!

Delen:

Plaats een reactie