Hoe sluit je een gesprek zorgvuldig af?

nb 49 hoe sluit je een gesprek zorgvuldig af

Tijdens een gesprek met een kind over onveiligheid in zijn thuissituatie, ben je als professional vaak op verschillende lagen tegelijkertijd bezig. Om te beginnen wil je echt luisteren naar het verhaal van het kind en wil je ervoor zorgen dat het kind zich zoveel mogelijk op zijn gemak voelt tijdens het gesprek. Tegelijkertijd ben je bezig met het verzamelen van informatie en het uitleggen van ingewikkelde zaken. Ook ben je misschien bezig met of en zoja: hoe je de informatie van het kind het beste kunt overbrengen aan de ouders en andere betrokkenen.

Het risico bestaat dat je tegen het eind van het gesprek vooral in je hoofd zit met de vervolgstappen die je na het gesprek zult nemen. Dat kan ten koste gaan van je contact met het kind. En ook al zijn die vervolgstappen natuurlijk van belang, zolang het kind nog tegenover je zit is het contact tussen jullie het allerbelangrijkst. Deze tips kunnen je helpen om het gesprek zorgvuldig af te ronden:

  • Maak contact. Vraag eens aan het kind hoe hij het vond om dit alles met jou te bespreken. Vraag hoe hij zich voelt, maak een grapje of een compliment of benoem wat je aan het kind merkt. Juist als er moeilijke dingen besproken zijn, is het belangrijk dat het kind zich tot het einde van het gesprek gezien voelt.
  • Doe een inhoudelijke check-up. Heeft het kind vragen over wat er is besproken? Welke verwachtingen heeft het kind van jou, aan het eind van dit gesprek? Kloppen ze met wat je gaat of kunt doen? Wat is voor het kind op dit moment het allerbelangrijkst?
  • Bespreek het vervolg. Maak concreet wat jouw eerstvolgende stap is. Vertel hoe het daarna verder zal gaan: neem jij weer contact op met het kind of is er iemand anders die het overneemt? Bespreek ook wat het kind zelf kan doen in de tussentijd.
  • Na opengooien ook weer toedekken. Een gesprek kan veel emoties losmaken. Besteed aandacht aan hoe het kind nu naar huis (of andere plek) gaat. Breng hem met vragen terug in het hier-en-nu, bedenk samen hoe hij afleiding kan zoeken na het gesprek en als het kan, eindig dan met iets luchtigs.
  • Hou je aan je toezeggingen. De enige manier om het vertrouwen te houden, is door het niet te beschamen. Loopt het onverhoopt anders, neem dan de moeite om het kind uit te leggen wat er anders gaat en waarom.

De afronding van een gesprek kan veel invloed hebben op hoe het kind zich na het gesprek voelt. Besteed daar, naast aan het inhoudelijke gesprek, dus ook aandacht aan.

Gerelateerde Tips

Wees zacht

Als je opgroeit met geweld, verwaarlozing of seksueel misbruik, doet dat iets met je zelf-, mens- en wereldbeeld. Ook heeft het invloed op hoe veilig je je voelt, bij jezelf, bij de ander en in de wereld. En dat heeft weer invloed op je gedrag, juist ook in interactie met...

Ook als je niks kunt doen, kun je veel betekenen

Een kind waarmee het steeds slechter lijkt te gaan, terwijl de wachtlijst voor hulp alleen maar oploopt. Geweld dat na een melding bij Veilig Thuis gewoon doorgaat. Een jongere die geen hulp wil en die ervoor kiest om de situatie ‘uit te zitten’ totdat hij uit huis gaat....

Hulpmiddelen inzetten bij gesprekken met kinderen

Gesprekken over onveiligheid in de thuissituatie kunnen erg moeilijk zijn voor kinderen. Loyaliteit, schuldgevoelens, schaamte, angst, verdriet en andere emoties maken deze gesprekken ingewikkeld en beladen. Ook is voor kinderen de setting van een één-op-één gesprek lang niet zo vanzelfsprekend als voor volwassenen. Tegenover elkaar zitten om te praten, kan...