Steun kan het verschil maken!

30 november, 2014

Als je te maken hebt met een kind dat in een onveilige thuissituatie zit, kun je het gevoel hebben dat je maar weinig voor hem kunt betekenen. Ook als er al hulpverlening betrokken is, duurt het vaak nog een tijd voordat de situatie daadwerkelijk verandert of voordat het kind zich echt beter gaat voelen. Toch kun je ook in zo’n situatie een groot verschil maken voor een kind. Door steun te bieden draag je bij aan (het vergroten van) een gevoel van veiligheid en eigenwaarde. 5 manieren om steun te bieden aan een kind dat het moeilijk heeft:

  • Aandacht: Als er thuis minder (positieve) aandacht is, is het fijn als een kind zich ergens anders veilig en geborgen kan voelen. Individuele aandacht kan daarbij helpen. Bijvoorbeeld in de vorm van laten helpen bij een taak (samen oud papier wegbrengen, de tafel dekken, een boodschap doen), samen een activiteit doen (voorlezen, een spelletje, koken, voetballen) of een uitstapje (naar de bieb, film, kinderboerderij, het park)
  • Waardering: Voor de ontwikkeling van een gevoel van eigenwaarde, is het van belang dat een kind zich gewaardeerd voelt door anderen. Lukt dit niet of te weinig binnen het gezin, dan helpt het als er volwassenen buiten het gezin zijn die wél waardering tonen. Dat kan door een complimentje te geven als het kind iets doet wat je waardeert, te belonen met aandacht, een knuffel, een sticker of gewoon door een aai over de bol of een schouderklopje.
  • Luisteren: Voor kinderen die allerlei narigheid meemaken of teveel aan hun lot overgelaten worden, is het ongelooflijk belangrijk om ergens een luisterend oor te vinden. Je hoeft geen therapeut te zijn om af en toe eens een praatje te maken, belangstelling te tonen in hoe het thuis of met het kind zelf gaat en de tijd te nemen om te luisteren als het kind iets kwijt wil.
  • Doen: Soms kun je een kind ook heel goed steunen door iets te doen wat de dagelijkse praktijk wat lichter of prettiger maakt. Het kind naar school brengen, zijn fruit schillen, samen een planning maken, zijn rooster uitprinten, helpen met huiswerk of (het regelen van) praktische hulp in de thuissituatie, zoals oppas, een gezin waar het kind eens per week kan spelen of iemand die regelmatig boodschappen doet.
  • Informatie: Kinderen voelen zich niet zelden buitengesloten als het gaat om wat er allemaal aan de hand is. Het kan een verademing zijn voor het kind als je transparant bent over wat er speelt, uitlegt wat er gebeurt en waarom, of het kind wijst op het feit dat hij niet de enige is die zoiets meemaakt. Een aanbeveling van een website voor kinderen/ jongeren in dezelfde situatie kan daar ook bij horen.

Heb je ervaren dat steun bieden werkt? Of heb je andere voorbeelden van het bieden van steun aan een kind? Schrijf hieronder je reactie.

Delen:

Plaats een reactie