Ben jij te vertrouwen?

vertrouwen

Kinderen die opgroeien in onveiligheid, hebben vaak moeite om volwassenen te vertrouwen. Als professional heb je de kans om te laten zien dat er ook mensen zijn die wél zorgvuldig met je omgaan. Die positieve ervaringen zijn ongelooflijk belangrijk voor een kind voor wie dat niet vanzelfsprekend is.

Maar: hoe doe je dat, wanneer je soms ook slecht nieuws moet brengen, geen geheimhouding kunt beloven, ook de belangen van andere gezinsleden moet behartigen, krap in de tijd zit…? Nou gewoon, door onderstaande tips consequent toe te passen. Hoe dan ook:

  • Wees transparant, over waarom je met het kind wilt praten, over wat je voor het kind kunt betekenen en over wat jouw bedoeling is.
  • Wees eerlijk: geef concreet antwoord op vragen van het kind (ook op lastige vragen! 😉 ), zeg het als je iets niet weet en leg uit waarom je bepaalde dingen zult bespreken met anderen.
  • Overleg zoveel mogelijk met het kind: waar heeft het behoefte aan? Wat kan hem (of de situatie) wel of juist niet helpen? Hoe kijkt het aan tegen de volgende stap?
  • Ga integer om met wat het kind je vertelt. Niet alles wat een kind je vertelt hoef je letterlijk door te vertellen. Ook niet wanneer het gaat om onveiligheid. Vraag je (samen met het kind) af: is dit détail van belang om te weten voor ouders of andere hulpverleners of kun je het ook weglaten of algemener formuleren, als een kind dat liever wil?
  • Kom beloftes na! En als dat niet kan: laat het even weten als het anders loopt.

Als je wilt dat een kind je vertrouwt, laat dan zien dat je te vertrouwen bént! Hoe goed lukt jou dat en: hoe doe je dat precies? Vraag het eens aan de kinderen met wie je werkt; dat kan mooie nieuwe inzichten opleveren 😉

Gerelateerde Tips

Ook als je niks kunt doen, kun je veel betekenen

Een kind waarmee het steeds slechter lijkt te gaan, terwijl de wachtlijst voor hulp alleen maar oploopt. Geweld dat na een melding bij Veilig Thuis gewoon doorgaat. Een jongere die geen hulp wil en die ervoor kiest om de situatie ‘uit te zitten’ totdat hij uit huis gaat....

Hulpmiddelen inzetten bij gesprekken met kinderen

Gesprekken over onveiligheid in de thuissituatie kunnen erg moeilijk zijn voor kinderen. Loyaliteit, schuldgevoelens, schaamte, angst, verdriet en andere emoties maken deze gesprekken ingewikkeld en beladen. Ook is voor kinderen de setting van een één-op-één gesprek lang niet zo vanzelfsprekend als voor volwassenen. Tegenover elkaar zitten om te praten, kan...

Als er iets ergs is gebeurd, wat zeg je dan?

Als een kind iets ingrijpends heeft meegemaakt, is het fijn als er mensen zijn die ernaar vragen. Zeker wanneer het kind denkt of weet dat jij op de hoogte bent, kan het zich heel eenzaam of onveilig voelen wanneer je er niet over praat....